SPORTMASSAGE
Het kan zijn dat u, als sporter, gemasseerd wilt worden vóór of na een sportactiviteit, met een duidelijk accent op een spier of spiergroep die hersteld is van een blessure. Sportmassage kan herstelbevorderend werken op een spier of spiergroep bij spierpijn na een training of wedstrijd. Tevens kan er gemasseerd worden zonder duidelijk accent. In dit geval wordt de verhoogd belaste regio (regio welke in het dagelijks leven veel belast wordt) als accent genomen.
Voorafgaand aan een behandeling vindt er eerst een anamnese plaats gecombineerd met een visuele waarneming en een palmerend onderzoek. Naar aanleiding van de uitkomst van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. (Sport)massage wordt toegepast op gezonde mensen. We noemen dit een hygiënische massage. Massagebehandelingen met een therapeutisch doel behoren niet tot het gebied van de sportmassage, maar tot dat van de fysiotherapie/massagetherapie/sporttherapie.
Graag maken wij u erop attent dat u bij Instituut De Lavendel ook terecht kunt voor deelbehandelingen (lichaamsdeel) bijvoorbeeld een hals-schouder behandeling.
Om u van een juist advies en/of prijsindicatie te kunnen voorzien vragen wij eerst of u contact met ons op wilt nemen. Graag nemen wij de tijd voor u om uw probleem te bespreken alvorens een afspraak te maken. U kunt onze contactgegevens hier vinden.
Of een behandeling geschikt is voor u zijn hierondert een aantal indicaties en contra-indicaties genoemd. Deze zijn bepalend of u geheel of gedeeltelijk gemasseerd kan/mag worden. Het doel van alle massagevormen is om uiteindelijk het lichaam zo optimaal te laten fuctioneren.
Enkele indicaties zijn als volgt:
- Verhoogde spierspanning (hypertonie);
- Verlaagde spierspanning (hypotonie);
- Slechte doorbloeding;
- Spierpijn en/of plaatselijke vermoeidheid;
- Verkleving (adhaesies).
Enkele contra-indicaties zijn:
- Besmettelijke huidziekten;
- Infectieziekten zoals griep, ernstige verkoudheid;
- Steenpuist (besmettings-en uitbreidingsgevaar)
- Zeer slechte algemene gezondheidstoestand;
- Koorts;
- Alle onbekende ziekelijke afwijkingen.
MTC – MEDICAL TAPING CONCEPT
Medical Taping Concept (MTC) heeft in relatief korte periode het dagelijks (therapeutisch handelen van (para)medici en sportverzorgers veroverd. MTC optimaliseert het lichaamseigen herstelproces, dit maakt de methode zo geliefd bij zowel patiënten als behandelaars.
De basis werd gelegd door Dr. Kenzo Kase in de jaren 1970 om een leegte op te vullen in de behandelingsopties die op dat moment voorhanden waren. Dr. Kase, chiropractor, was op zoek naar een manier om het natuurlijk genezingsproces te vergemakkelijken en zijn behandelingen te verlengen. Vanuit de gedachte dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Wanneer spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven. Het zogenaamde Kinesiotaping was geboren.
Tegenwoordig is er een groeiende groep enthousiaste behandelaars in Europa. Nieuwe toepassingen en technieken worden ontdekt en kennis en ervaringen worden onderling tussen specialisten gedeeld.Dit is een meer verfijnde en uitgebreide, sterk groeiende, methodiek en wordt Medical Taping Concept genoemd.
Bij MTC wordt er elastische tape gebruikt met een rekbaarheid van ca. 140% en is daarmee vergelijkbaar met die van de menselijke huid. Het is gemaakt van katoen en heeft een antiallergische lijmlaag. Zelfs bij langdurig gebruik komen huidirritaties zelden voor. Met de tape vormt er zich een ‘tweede huid’. De tape kan meerdere dagen gebruikt worden en is waterbestendig. Er bestaan diverse varianten op de tape, uw specialist heeft de nodige kennis in huis om te bepalen welke voor u het best geschikt is.
De Curetape, welke gebruikt wordt bij MTC, is in geen geval te vergelijken met conventionele sporttape. Sporttape heeft als doel de bewegingsmogelijkheden in te perken. Het werkt drukverhogend, waardoor bloedcirculatie en lymfe-afvoer beperkt worden. Deze belemmering in bloedcirculatie gaat tegen het herstel in en heeft dus een vertragende werking. Langdurig gebruik van sporttape kan zelfs schadelijk zijn door de langdurige bewegingsbeperking, waardoor behandeling nodig is om te revalideren.
Curetape heeft een liftende werking en geeft een onmiddellijke drukvermindering , waardoor de bloedcirculatie en lymfe-afvoer weer hersteld worden na een weefseltrauma. Immers reageert het weefsel bij trauma met een lokale zwelling welke drukverhoging geeft op het omringende weefsel. Bloedcirculatie wordt hierdoor bemoeilijkt en lymfe-afvoer wordt belemmerd. De druk op de nociceptoren neemt toe, met andere woorden: u ervaart pijn.
Door de CureTape met verschillende technieken toe te passen wordt het fysiologisch bewegen ondersteund. Het activeert het lichaamseigen herstelproces. De effecten kan men als volgt indelen:
- Pijndemping
- Verbetering van spierfunctie
- Ondersteuning in gewrichtsfunctie door:
- Stimulering van proprioceptie
- Positiebeinvloeding van gewrichten
- Beïnvloeden van bewegingsrichting
- Vergroten van stabititeit
- Bloedcirculatie en lymfe-afvoer bevorderen
- Neuro-reflectoire beïnvloeding
Spieren worden bij MTC ondersteund zonder de beweging ervan te beperken. Hierdoor wordt het lichaamseigen herstelproces in werking gesteld. Toch richt MTC zich heden niet enkel op het gebied van spieren Tijdens de ontwikkeling van dit concept werd al snel duidelijk dat het toepassingsgebied veel ruimer is dan alleen het behandelen van spieren.
- Vermindering van de pijn
- Vermindering van de zwelling
- Verbetering van de houding
- Verbetering van de functie
- Snellere terugkeer naar sport of activiteit
- Verbetering van de (sport)prestaties
Omdat het Medical Taping Concept een relatief ‘nieuw’ concept is vloeien er vanuit de praktijk steeds weer nieuwe invalshoeken en verbeterde toepassingen, zodat de methode voortdurend uitgebreid en bijgesteld wordt. Aangezien er eindeloos te combineren en variëren is met de basistechnieken van dit concept kan bij iedere behandeling de manier van tapen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de actuele klacht.
Heeft u vragen omtrent Medical Taping Concept of eventuele behandelmethoden/toepassingen? Laat het ons weten, wij helpen u graag verder. U kunt ons bereiken via de contactgegevens op onze contact pagina.